Tekoälyn etiikka

Tekoälyn kehittyminen tuo mukanaan uudenlaisia teknologiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä, joihin tartutaan entistä tiukemmin tulevaisuudessa. Tekoälyn kehittämistä ja hyödyntämistä ohjaava moraalinen pohdinta, lainsäädäntö ja käytännön toimintamallit ovat nousemassa yhä ajankohtaisemmiksi aiheiksi. Kiireellisimpiä ratkaistavia kysymyksiä ovat autonomisten ajoneuvojen moraaliset ongelmat. Ilman riittäviä ohjenuoria suuret muuten liikenteeseen valmiit robottitaksilaivueet eivät voi siirtyä maailman kaupunkien kaduille. Muita polttavia ratkaisuja odottavia aiheita ovat tekoälyn luomusten immateriaalioikeudet sekä tekoälyn käyttö sodankäynnissä.

Taustaa

Tekoälyn etikkaan liittyvä keskustelu on noussut ajankohtaiseksi algoritmien vaikuttaessa elämäämme ja ohjatessa yhä enemmän ympärillämme olevaa elämää. Toistaiseksi ei myöskään ole olemassa lainsäädäntöä tai moraalista koodistoa, joka yksiselitteisesti määrittelisi tekoälyyn ja sen kehittämiseen liittyviä arvoja tai vastuita. Jotkin yritykset, kuten Google, Baidu ja Microsoft, kehittävätkin omaa eettistä ohjeistoaan yrityksen sisäiseen käyttöön.

Tekoälyn etiikkaan kytkeytyy monenlaisia pohdintoja muun muassa algoritmien puolueellisuudesta, luovan tekoälyn immateriaalioikeuksista, tekoälyn käytöstä sodankäynnissä, autonomisten ajoneuvojen eettisistä kysymyksistä, ihmisten yksityisyydensuojasta deepfake-videoiden ja kuvien yleistyessä, ihmisten ja koneiden välisestä vuorovaikutuksesta sekä mahdollisesta singulariteetista, tulevaisuuden superälykkäästä tekoälystä. Meidän olisi ratkaistava mahdollisimman pian kysymys, millaisia ja kenen luomia arvoja tekoälyn tulisi noudattaa. Samoin pian täytyy päättää, millaisia oikeuksia, jos minkäänlaisia, tekoälyllä on sen luomiin asioihin. Jos kehitys johtaa ihmisten veroisten tiedostavien ja ajattelevien koneiden syntyyn, nousee ajankohtaiseksi pohtia myös älykkäiden laitteiden oikeuksia.

Algoritmit joutuvat yhä tarkemman arvioinnin kohteeksi, kun niitä aletaan käyttää laajemmin osana päätöksentekoprosesseja. Esimerkiksi Iso-Britanniassa jouduttiin lopettamaan algoritmin käyttö viisumihakemusten käsittelyssä, koska sen huomattiin syrjivän tiettyjä kansallisuuksia. Black Lives Matter -mielenosoitusten seurauksena IBM, Microsoft ja Amazon ilmoittivat lopettavansa kasvojentunnistusteknologian myynnin lainvalvontaviranomaisille. Iso-Britanniassa opiskelijoiden arvosanoja ennustavan algoritmijärjestelmän käyttö johti maanlaajuisiin protesteihin.

Yksi usein esille nostettu uhkakuva on, että itsenäiset robotit ottavat haltuunsa koko planeetan ja tuhoavat ihmiskunnan. Tästä syystä keskusteluun on noussut vahvasti kysymys, onko tekoälyn kehittäminen ylipäätään eettistä ja turvallista. Toisaalta on kuultu myös puolustavia näkemyksiä, joiden mukaan älykkäät koneet ovat monessa kohtaa väsynyttä ja tunteellista ihmistä johdonmukaisempia ja turvallisempia.

Vaikutuksia

Kun tekoälyalgoritmeilla alkaa olla suoria vaikutuksia ihmisten elämään, tekoälyn etiikkaa koskevan keskustelun painopiste siirtyy yhä enemmän filosofisesta pohdinnasta käytännöllisempään ja teknisempään keskusteluun eettisten algoritmien rakentamisesta ja ylläpitämisestä. Parhaita käytäntöjä voidaan jakaa avoimen lähdekoodin periaatteella, ja julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä voi tulla yleisempää alan standardien rakentamiseksi ja algoritmien avoimuuden varmistamiseksi. Teknologiajättien hallitsevan aseman vuoksi keskeiseksi eettiseksi huoleksi voi nousta kysymys tekoälytutkimuksen ja -kehityksen hajauttamisesta.

Tekoälyn etiikan tärkeyden korostuminen voi myös synnyttää uusia markkinoita siihen liittyville palveluille ja liiketoimintamalleille. Tulevaisuudessa saatetaan tarvita yhä enemmän konsulttipalveluita auditoimaan tekoälyjärjestelmiä eettisen integriteetin osalta ja auttamaan yrityksiä kehittämään eettistä ohjeistoaan. Esimerkiksi Google on hiljattain kertonut aikeistaan käynnistää uuden etiikkaa palveluna -mallin (ethics-as-a-service), jonka tarkoitus on auttaa muita yrityksiä tarkistamaan tekoälyjärjestelmiensä luotettavuutta ja oikeudenmukaisuutta. 

Lisää tietoa

EK_ilmiöt-sivu_banneri